luni, 25 mai 2009

Speranta de Viata a Pisicilor




In zilele noaste pisicile traiesc mai mult ca niciodata. In urma cu doar douazeci de ani, speranta de viata a unei pisici era de 4-6 ani, astazi ele traiesc 15 ani sau chiar mai mult. Speranta de viata la pisici depinde de mai multe lucruri, dar cel mai important factor este daca pisica traieste doar in interior, fiind in grija unui stapan iubitor sau daca traieste afara, fara a beneficia de afectiunea si grija constanta a cuiva.
Pisicile de rasa care locuiesc in interiorul unui camin, in sanul unei familii iubitoare traiesc intre 12 si 18 ani. Multe feline ating chiar si varsta de 20 de ani. Cea mai in varsta pisica, a carei varsta a fost declarata avea 28 de ani in momentul decesului.
Pisicile ce isi duc existenta in exterior traiesc in genere 4-5 ani. 5 ani sunt o perioada scurta de viata, chiar si daca ne referim la anii felini. Se estimeaza ca, varsta in ani umani a unei pisici de 5 ani este de 36 de ani, spre deosebire de o felina de interior ce atinge 20 de ani, implicit varsta de 82 de ani umani. Tipic, decesul survine in urma accidentelor rutiere, otravirilor accidentale cu pesticide sau atacurilor altor animale. Pisicile ce traiesc afara sunt mai susceptibile la numerosi virusi letali, ce se transmit prin lupte sau contact intim prelungit cu o felina infectata.
Alti factori ce influenteaza decisiv speranta de viata a pisicilor sunt ingrijirile pe care acestea le primesc: daca sunt sau nu duse la un cabinet vaterinar pentru ingrijire adecvata in caz de boala sau doar pentru un control de rutina, daca le sunt sau nu facute vaccinuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu